MENUMENU

Vazdušne puške španskog brenda „Norica“


„Zmaj“ među puškama

„Balkan Hunter“ doo, može da se pohvali još jednim izuzetnim brendom i širokom paletom njihovih proizvoda – vazdušnim puškama španskog proizvođača „Norica“.

Kompanija „Norica“ smeštena u Eibaru u Baskiji, a proizvodnjom oružja bavi se od 1917. Veliki su proizvođač vazdušnih pušaka, vazdušnih revolvera, dijabola i opreme. Trenutno rade više od 20 modela ovih pušaka u kalibrima 4,5 i 5,5 mm.

Iako se nećemo baviti opisom svake ponaosob, moramo pomenuti da su pojedini, najtraženiji modeli pušaka, uveženi i u „pak“ kompletu koji čine: puška, optički nišan, montaža optičkog nišana, originalna futrola i originalne dijabole. Upravo takvim jednim kompletom, pod imenom „Dragon PАC“, kalibra 4,5 mm započećemo opis Norica vazdušnih pušaka

„Dragon“

Puška „Dragon“ ubraja se u vazdušna oružja kod kojih se prelamanjem cevi sabija unutrašnja opruga koja deluje na klip u cilindru. Norica Dragon u kalibru 4,5 mm na ustima cevi dijabolo metku daje početnu brzinu od 305 m/s, što znači da se, po novom Zakonu, u roku od osam dana njena nabavka mora prijaviti nadležnoj policijskoj stanici gde kupac stanuje. Dragon je opremljen cevi dužine 484 mm, što pušci daje ukupnu dužinu od 1.160 mm i masu od 2,9 kg. Na cevi su ugrađeni potpuno podesivi zadnji mehanički i fiksni prednji nišan. Oba imaju svetleće fiber-optik tačke. Pored mehaničkih, puška ima žljebove i graničnik za montažu optičkog nišana.
„Dragon“ komplet „pak“ sadrži optički Norica nišan fiksnog uvećanja 4×32. Dragon ima crni polimerski kundak sa obrazinom i efikasnim gumenim amortizerom trzaja. Tu je, važan bezbednosni deo, i automatska kočnica smeštena ispred obarača. Čim se cev puške preklopi, ona se aktivira. Izmerena nišanska dužina, odnosno rastojanje od prednjeg do zadnjeg nišana je 450 mm. Fin, vrlo upotrebljiv komplet namenjen sportsko-rekreativnom pucanju ili odstrelu sitnih štetočina.

Norica „Black Eagle“

Norica „Black Eagle“, je u  ponudi u kalibrima 4,5 i 5,5 mm. Početna brzina za kalibar 4,5 mm iznosi 315 m/s, a za 5,5 mm iznosi 265 m/s. Ta puška, takođe, klip potiskuje zavojnom oprugom i na prednjem delu cevi ima crni polimerski cilindrični zvučni moderator – ublaživač pucnja spoljašnjeg prečnika 30 mm. I ovaj model ima mehaničke podesive nišane. Lep estetski detalj predstavljaju drveni čekirani inserti u polimerskom kundaku, koji se nalaze u zonama u kojima ruke strelca drže pušku. Vizuelno lepo oružje luksuznije završne obrade.

Norica „Black Ops“, je puška kalibra 4,5 mm i Vo = 305 m/s, i prelamajuće cevi. Ovaj model „upakovan“  je kao prava taktička snajperska puška, koja ima lažni okvir za municiju, lažnu ručicu zatvarača, podesivi crni polimerski kundak, prigušivač i sasvim kvalitetne „bipod“ nožice. Na Pikatini šinu se montira optički nišan.

Jedna od najluksuznijih Norica pušaka je „Marvic 2,0 Luxe“. I ovo je preklopna puška „na oprugu“, kalibra 4,5 mm (315 m/s) i 5,5 mm (265 m/s), koja poseduje jednodelni drveni bukov vrlo fino čekirani kundak. Sa 16 LPI čekiranjem i debelim amortizerom trzaja, ovaj bavarski tip kundaka s potpuno podesivom visinom obrazine. Mehanički nišani su podesivi, kao i sistem okidanja. Sila okidanja ovog luksuznog modela iznosi 0,7 daN. Marvic teži 3,2 kg, cev je duga 484 mm, a ukupna težina iznosi 1.180 mm.

Model „Spider GRS Camo“ je puška druge koncepcije, jer umesto opruge prelamanjem cevi delujemo na gasni cilindar, „GRS“ potiče od Gas Ram System, što znači da klip u pušci potiskuje komprimovani gas. Ove GRS puške se lakše napinju prelamanjem cevi, imaju mirniji pad i manji trzaj. Proizvođač napominje da je moguće sve „GRS“ sisteme, po želji, menjati oprugama i obrnuto. Takođe, mogu se ugrađivati opruge različite krutosti. U istim dimenzijama sanduka puške GRS sistemi daju nešto veće početne brzine, tako da ovaj Spider GRS Camo u kalibru 4,5 mm ima Vo = 330 m/s, a u 5,5 mm Vo = 275 m/s.

„Dragon, Hawk i Spider“ su modeli sa ugrađenim GRS gasnim sistemom potiskivanja klipa. Brzina dijabolo metka su uvek 330 (za 4,5) i 275 m/s (za kalibar 5,5 mm).

Comments are closed.