MENUMENU

Princeza među oružjem „Bergara“


„Bergara“ B 14

Želite odličan odnos cene i kvaliteta, bez sumnje, za vas smo pronašli adekvatan brend!

„Balkan Hunter“ doo, kompanija za trgovinu i distribuciju oružija iz Beograda, poslednjih šest godina domaćem tržištu nudi kvalitetan program lovačkog oružja španske firme „Bergara“. Neki od ovih modela, na Srpskom tržištu poznti su i od ranije, međutim pravi hit  među iskusnim lovcima pokazao se odličan model lovačkog karabina sa oznakom B-14 Timber (među kojima su i modeli B-14 Sporter i B-14 Forester). Ono što krasi ovaj brend je pre svega  izuzetno povoljan odnos kvaliteta i cena, a i na testu su ostavili odličan utisak.

Firma „Bergara“ potiče iz istoimenog mesta, smeštenog u pokrajini Baskiji na severu Španije. Tradicija izrade kvalitetnih oružja i cevi, na severu Španije, jako je duga i duboko ukorenjena. Vekovima unazad, engleski puškari su nabavljali i masovno koristili sirove cevi za puške, koje su nabavljali u ovoj oblasti. Sama firma „Bergara“ u evropskim i svetskim razmerama značajan je i priznat proizvođač cevi za vatreno oružje, koji trenutno radi u preko 40 različitih kalibara. Njihove cevi posebno su cenjene i poznate u SAD. Kompanija „Bergara“ u osnovi je pravi zanatski esnaf, a ne velika fabrika za proizvodnju oružija kako se misli. „Bergara“ predstavlja više malih puškarskih radionica i malih fabrika iz ovog mesta, koje su u zajedničkom interesu objedinili proizvodne procese i sve svoje proizvode ponudili pod jednim zaštićenim imenom. Do pre samo desetak godina, nije postojalo nijedno oružje koje su u ovom mestu individualno proizvodili, a da se na tržištu pojavljivalo pod imenom „Bergara“. Proizvodnju su počeli jednometnim kip-lauf puškama u modelima: Apex, Apex Compact, Apex Light i Scout. Dve godine kasnije pojavio se ambiciozni i prilično luksuzni model take down (u delove rasklopivi i multikalibarni) lovačkog karabina, sa nazivom Bergara BX 11 Multicalibre. Znatno komplikovaniji za proizvodnju i sa prilično (za ovu firmu) visokom cenom, bio je lep novitet na tržištu, ali ne dostupan za većinu potencijalnih korisnika skromnijeg budžeta. Upravo ta činjenica dovela je do  izrade  jednostavnog, pouzdanog, kvalitetetng i preciznog, a pre svega cenom pristupačnog modela B-14, i to u tri osnovne varijante – B-14 Timber, B-14 Sporter i B-14 Forester.

B 14

Impresivan utisak po rečima profesionalaca i vrsnih poznavaoca oružija ostavljaju novi karabini iz serije B-14. Obrtnočepna, repetirajuća oružja, sa zanimljivim rešenjima brave, mehanizma za okidanje i veoma pedantno urađenim finišem, preciznom izradom i ekstra finim radom svih delova, sjajan su izbor u klasi oružja u cenovnom rangu ispod 1.000 evra. Izrađuju se od ugljeničnog čelika AISI 4140, sa finišem klasičnim bruniranjem, ili nerđajućeg AISI 416 čelika. Varijanta Timber ima drveni, uljno finiširani orahov kundak, dok Sporter ima crni, sintetički kundak, sa gumenim ulošcima u zonama kontakta sa rukama. Obe verzije se prave sa fiksnim integralnim magacinom (kapacitet zavisi od kalibra) is a finim, podesivim mehanizmom za okidanje (potpuno i izmenljivim kompatibilnim sa onim sa karabina sistema Remington 700). Puške B-14, za sada se izrađuju u kalibrima .308 Win, .243 Win, .270 Win, .30-06, .300 Win. Mag i 7mm Rem. Mag. Testirani primerak, u kalibru .30-06 Springfield, ima cev dužine 610 mm, sa korakom uvijanja 1:10 inča (1:254 mm), i mehaničke nišane opremljene optičkim vlaknima. Puška je ukupno duga 1150 mm, a masa je 3.400 grama. Sam sistem rada ovih pušaka, u suštini je uprošćeni Mausers system, ali sa svim najmodernijim, rešenjima današnjice, u izradi obrtnočepnih karabina. Sanduk je jednostavan, jednodelni, cilindričnog oblika izrađen postupkom mikro livenja čelika. Zatvarač zabravljivljuje preko dva zabravljujuća brega postavljena pod uglom od 180 stepeni. Otklon uvis (za telo zavarene) ručice zatvarača od 90 stepeni pri repetiranju ne izgleda tako veliki zbog njene idealne zakrivljenosti. Sama ručica dodatno bravi zatvarač u zadnjoj zoni, jer spuštena ulazi u preorez na sanduku, što je jedno od najčešće primenjivanih rešenja. Na desnom bravećem bregu, ugrađen je veoma široki (čak 6 mm) zub izvlakača, koji u velikom luku hvata dno čaure. Nasuprot izvlakaču, pod 180 stepeni nalazi se okrugli, opružni izbacivač čaura ili neispaljenih metaka (push feed), sistem, što je rešenje najsličnije onom na američkim Savage puškama. Sve naležuće, ali i ostale površine, najpedantnije su mašinski obrađene na najsavremenijim mašinama. Obradom u najužim tolerancijama, postignut je izuzetno mekani fini rad zatvarača, koji glatko klizi napred i nazad, braveći kao na oružju najviše moguće klase. Udarni mehanizam ima iglu male mase i brz rad, tako da oružje okida bez stresa, jednostavno sjajno, gotovo takmičarski.

Kočnica puške je smeštena na uobičajenom mestu, desno od zatvarača u kundaku (kao na „Zastavinom“ karabinu M-70) i blokira obarač. Njeno aktiviranje i oslobađanje je skoro bešumno i dobro definisano, tako da ne ostavlja sumnju da li ste ovu operaciju izveli uspešno. Na zadnjoj strani spojnice zatvarača postoji opipljivi i vizuelno oučljivi indikator napetosti udarnog mehanizma (kraj udarne igle viri unazad).
Kundak, iako u potpunosti mašinski napravljen i čekiran, savršeno je napasovan na sanduk, a uz to u njemu je urađen uliveni bedding (kolevka), od staklom ojačane epoksidne smole. Cev je naravno celom dužinom slobodna, a ergonomski i estetski, kundak zadovoljava i one najprobirljivije. Balans, osećaj u kontaktu ruku sa oružjem, glatko i pouzdano funkcionisanje, sve je na ovoj pušci na nivou najfinijih oružja iz najviše klase.

U „Balkan Hunteru“ su za ovaj model obezbedili i dve vrste precizno urađenih, čeličnih montaža, sa jednodelnom ili dvodelnom šinom i prstenovima svih prečnika i visina, tako da je montaža optike bukvalno dečija igra.

B 14 Sporter

Model Sporter, napravljen je u kraćem sanduku (sanduk i akcije se rade za sada u dve veličine), u kalibru .243 Winchester, sa cevi dužine 508 mm, sa korakom uvijanja 1:10 inča (1:254 mm), bez mehaničkih nišana i sa navojem, pokrivenim kapicom na ustima. Puška je ukupno duga 1.050 mm, a masa je 3.000 zahvaljujući manjim dimenzijama i sintetičkom kundaku samo 3.000 grama. Puške rade lako i glatko, okidanje je sjajno, a preciznost i više nego zadovoljavajuća, daleko bolja od one kod većine standardnih lovačkih karabina, koji Bergare cenom prevazilaze i za više od dvostruko, iako to sve treba prihvatiti i sa malo zadrške, s obzirom da smo na raspolaganju imali samo po jednu vrstu municije.

Preciznost

Model Timber je municijom PPU .30-06, sa zrnom SP od 180 grs (11,7 grama), dao grupu od svega 49 mm, dok je Sporter, u kalibru .243 Winchester imao sa PPU zrnom SP od 90 grs (5,8 grama), grupu od 52 mm, što je takođe sjajno.

Sila okidanja

Na Puške B-14, postavljena je potpuno podesiva obaračka grupa, kakva se koristi i kod vrhunskih sportskih pušaka. Opseg podešavanja sile okidanja obarača se kreće od 0,9 do 1,4 deka njutna (postavljanjem na obaraču tega mase od 900 do 1400 grama).

Iz gore pomenutih činjenica, možemo da zaključimo da su puške „Bergara“ sjajan novitet na tržištu Srbije.

Comments are closed.